17 Eylül 2011 Cumartesi

Frida Kahlo


                                                     
                                                     ''insan acılarında yalnızdır''

Frida Kahlo, hiç tartışmasız yirminci yüzyılın en önemli kadın ressamlarından biridir. özgün otoportreleri, asi yaratılışı, fırtınalı aşkları, çektiği acılar, sıradışı yaşamı ve sanatı onu tüm dünyada benzersiz kılmıştır. Picasso'nun, "onun yaptığı portreleri resmetme yeteneğine sahip değilim " diyerek andığı bu bu son derece hayat dolu ve zeki kadının çarpıcı kişiliği, kısa yaşamının sığdırdığı iki yüze yakın tablosuna da yansımıştır. Meksika devrimi sırasında Mexico city'de geçen çocukluğu... on sekiz yaşındayken sakat kalmasına neden olan korkunç kaza... ünlü duvar ressamı Diego Rivera'yla fırtınalı evliliği... leon trotsky ve isamu noguchi gibi erkeklerle yaşadığı tutkulu aşklar... rivera aracılığıyla komünist parti'yle kurduğu ilişki... politik bilinçle beslenen benzersiz yetenek ve yirminci yüzyıl resim sanatına vurulmuş bir damga...

Hayatı boyunca 143 tablo ortaya koyan Frida Kahlo bunların 55'inde kendisini resmetmiştir.Neden kendini bu kadar çok çizdiği sorulduğunda ''çünkü çoğu zaman yalnızım..çünkü en iyi tanıdığım;kendim...'' diyerek cevaplamıştır.

"ayaklarım! uçmak için kanatlarım varken size ne ihtiyacım var?"

1953 yılında Meksika'da Frida Kahlo'nun ilk sergisi esnasında eleştirmenlerden biri Kahlo hakkında şunları söylemiştir: ''bu inanılmaz insanın yaşamıyla tablolarını ayırmak imkansız,resimleri onun biyografisi adeta''
Frida Kahlo'nun sevenlerini elvedası da unutulmaz olmuştur.Şöyle ki,yakılmasını vasiyet eden Frida'nın bedeni, sevdiklerinin gözyaşları arasında ateşler içinde yükselmiş,alevlenen saçları bir hale gibi etrafı aydınlatmış ve son bir baştan çıkarıcı gülüşle kül olmuştur.Günlüğü ise şu sözlerle biter: "I hope the end is joyful - and I hope never to return - Frida.".



Frida Kahlo'nun hayatı yönetmenliğin Julie Taymor'un yaptığı "Frida(2002)" ismi ile sinemaya aktarılmış ve bu filmde Kahlo'yu Salma Hayek oynamıştır.Ayrıca filmde Edward Norton,Antonio Banderas gibi ünlü oyuncularda rol almıştır.




trailer--Frida(2002)





                                               Frida Kahlo'nun unutulmaz tabloları...




                     



http://www.fridakahlo.com/

1 yorum:

  1. ’Uğraşarak düzeltemediklerinden vazgeçerek kurtulursun.’’ #FridaKahlo

    Vazgeçmek, özgürleştirir: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/vazgecmek/

    YanıtlaSil